Bij zwangerschap

Ook haptotherapie bij zwangerschap wordt individueel en op maat ingevuld. Een sessie duurt maximaal 1 uur. Partners zijn van harte welkom.

Onderdeel kan zijn het maken van een voelbaar wederzijds affectief contact tussen de aanstaande moeder, haar partner en hun kind. Hierbij is de aanraking heel belangrijk: dit is voor baby’s in de buik en vlak na de geboorte een van de meest wezenlijke manieren om contact te maken en te ervaren. Zij kunnen immers nog niet goed zien, niet praten en begrijpen gesproken woorden niet. Baby’s voelen veel. Doordat een baby voelt dat zijn/haar ouders er voor hem/haar zijn, kan de baby vertrouwen en een veilig gevoel krijgen: een goede basis om verder op te bouwen. De band tussen aanstaande ouders onderling en het vertrouwen in hun eigen kunnen, kan in deze begeleiding ook versterkt worden.

Mogelijke aandachtspunten zijn verder: de hulpvraag (bijvoorbeeld angst of gevoelens van onzekerheid), manieren van aanraking, manieren voor het opvangen en omgaan met pijn, het verzachten van de bekkenbodem, pershoudingen, handvatten voor de partner om te kunnen ondersteunen, communicatie tussen de partners, geven van informatie, draaghoudingen voor de baby etc.

Ter algemene voorbereiding op de bevalling zullen we ongeveer uitkomen op 5 bijeenkomsten. Bij een start rond de 20e week van de zwangerschap, wanneer de bewegingen van de baby voelbaar zijn, zien we elkaar dan 1 keer per maand. Indien gewenst kunnen we natuurlijk ook eerder of later beginnen. Ook het aantal sessies staat niet vast. U bepaalt zelf hoeveel keer u wilt komen en we kunnen dan samen de invulling van die sessie(s) bepalen.